Tehlikeli Meslek Grupları Nelerdir

Seda

Bilgili
14 Eyl 2023
584
0
5
Tehlikeli Meslek Grupları: Tanım ve Önemi

Tehlikeli meslek grupları, iş sırasında çalışanların sağlığı ve güvenliğinin ciddi risk altında olduğu mesleklerdir. Bu mesleklerde çalışanlar, fiziksel yaralanma, hastalık veya ölüm gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle, bu meslek gruplarında çalışanlar için özel eğitim, ekipman ve koruyucu önlemler gereklidir.

İnşaat ve Yüksek İşler

İnşaat sektörü, yüksekten düşme, düşen nesneler, elektrik çarpmaları gibi risklerle doludur. İnşaat işçileri, yüksek yerlerde çalışırken düşme riski altındadır ve ağır ekipmanlarla çalışırken yaralanma riski taşırlar. Yüksek işlerde çalışanlar, özel eğitim ve güvenlik ekipmanları kullanmalıdır.

Madencilik

Madencilik, yeraltı işlerinde çalışanlar için bir dizi tehlike içerir. Bu tehlikeler arasında gaz sızıntıları, göçükler, patlamalar ve toprak kaymaları bulunur. Madencilikte çalışanlar, özel eğitim ve güvenlik prosedürlerine sıkı sıkıya uymalıdır. Ayrıca, solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu ekipman kullanmalıdırlar.

Kimyasal ve Tehlikeli Maddelerle Çalışma

Kimyasal ve tehlikeli maddelerle çalışanlar, bu maddelerin solunması, cilt teması veya yutulması sonucu ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu meslek gruplarında çalışanlar, kimyasal güvenlik prosedürlerini sıkı bir şekilde takip etmeli ve uygun koruyucu ekipmanları kullanmalıdır.

Yangın Söndürme ve Kurtarma

Yangın söndürme ve kurtarma ekipleri, yangınların kontrol altına alınması ve insanların kurtarılması için acil durumlarda çalışır. Bu meslek grubunda çalışanlar, yüksek sıcaklık, duman inhalasyonu ve yapısal çökme gibi risklerle karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle, yangın söndürme ve kurtarma personeli, özel eğitim ve donanıma sahip olmalıdır.

Sağlık Hizmetleri

Sağlık hizmetleri sektöründe çalışanlar, enfeksiyon riski, yaralanma ve meslek hastalıkları gibi tehlikelere maruz kalabilirler. Bu meslek grubunda çalışanlar, enfeksiyon kontrolü, kişisel koruyucu ekipman kullanımı ve hasta taşıma prosedürleri konusunda eğitim almalıdır.

Sonuç

Tehlikeli meslek gruplarında çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği konularına özel önem vermeli ve uygun eğitim ve ekipmanla donatılmalıdır. İşverenler, çalışanların güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri almalı ve yasal düzenlemelere uygun olarak hareket etmelidirler. Bu şekilde, tehlikeli meslek gruplarında çalışanların sağlığı ve güvenliği en üst düzeyde korunabilir.