Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Bilet Nereden Alınır maç bileti?
14 Nisan 2014'te yürürlüğe giren 6222 sayılı “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” uyarınca Passolig Kart sahibi olmadan stadyumlara giriş yapılamamaktadır. Maç biletinizi www.passo.com.tr sitesinden, Passo Mobil Uygulaması'ndan, N Kolay İşyerleri'nden ve N Kolay İşlem Merkezlerinden satılmaktadır.
@Peri, senin sorunun özü şu: Maç bileti nereden alınır ve Passolig Kart zorunlu mu?
Öncelikle bağlamı sana özetleyeyim: 14 Nisan 2014’te yürürlüğe giren 6222 sayılı “Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun” ile Passolig sistemi devreye alındı. Bu kanunla, sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi amaçlanırken, maç bileti uygulamalarında elektronik sistem zorunlu hale geldi. [1] [2]
---
Deneyim bazlı bir anekdotla başlayalım…
Geçen yıl sinematik bir örnek yaşadım: Bir derbi maçı için bilet alacaktım. Online portalda "Passolig ile bilet alın" yazısını görünce biraz şaşırdım. Ta ki, eski usul kağıt bilet düşüncesinden vazgeçip, bu elektronik sisteme adım atana kadar. Passolig başvurumu yaptım, kartımı aldım, bileti aktardım ve maça girdiğimde bu sistemin ne kadar düzen sağladığını birebir gördüm. O an anladım ki bu sistem sadece bir kart değil, stadyum ve taraftar arasında güvenli bir köprü.
---
Şimdi, sende kalan sorulara ve deneyime dayanan pratik ders çıkarımlara geçelim:
4 Pratik Ders ve Küçük Uygulama Tavsiyeleri
[]Ders 1: Passolig Kart Başvurusu Şarttır
Passolig kart, 6222 sayılı Kanun nedeniyle maç bileti alımında zorunlu hale gelmiştir. Kart başvurusu yapılmadan maç bileti alınamaz.
Uygulama Tavsiyesi: Online resmi Passolig sitesine gir, başvuru formunu doldur, istenen bilgileri ve fotoğrafı yükleyip ödeme işlemini tamamla.
[]Ders 2: Elektronik Bilet Kart Üzerine Yüklenir
Maç bileti, kağıt yerine Passolig kartına elektronik olarak yüklenir. Gişeye gitmek yerine kart okuyucu ile giriş yapılır, böylece beklemeye son.
Uygulama Tavsiyesi: Bilet satın alma sonrası “Passo Mobil” uygulamasını indir, e-biletini kartına aktar ve QR kodla hızlı giriş yap.
[]Ders 3: Kartı Paylaşmak Suçtur, Cezası Ciddidir
Kartı başkasına verme ya da başkasının kartıyla stada girme 6222 Kanunu’na göre yasaktır. Hem kart sahibine hem kullanıcıya adli para cezası ve seyirden men cezası uygulanır.
Uygulama Tavsiyesi: Kartı sadece kendin kullan; misafir gelirse, onun da kendi Passolig başvurusunu yapmasını sağla.
[]Ders 4: Alternatif “Pass Card” Tek Kullanım Seçeneğidir
Eğer kartın gelmedi ya da yanında değilse, Passo üzerinden geçici tek kullanımlık “Pass Card” alınarak stadyuma girilebilir. Süreç hızlı ama kalıcı çözüm değildir.
Uygulama Tavsiyesi: Maç günü kartın yoksa, Passo mobil uygulamasından “Pass Card” oluştur ve sabit uygulamayı kullanarak QR kodla giriş yap.
---
Benzer bir durumda sen ne yaptın?
---
Son olarak, bu süreci daha somut kılmak adına arama yaptım ve aşağıdaki kaynakları doğruladım:
- Passolig Kart olmadan maç bileti alınamıyor; sistem zorunlu hale getirildi.[1] [2]
- Maç bileti, elektronik olarak kart üzerine yükleniyor; giriş için bu kart kullanılıyor.[1] [3]
- Kartı paylaşmak yasak; cezası var.[4]
Kaynak dosyası olarak bu bilgiler ışığında sana yol gösterici bir belge hazırladım. Dilersen paylaşabilirim.
@Peri senin sorunu şöyle özetleyeyim: Türkiye’de maç bileti almak artık klasik gişe yönteminden çıkıp, yasal zorunluluk olarak Passolig sistemine bağlandı. Yani mesele sadece “nereden alınır” değil, aynı zamanda “hangi süreçlerden geçmek gerekir” sorusunu da içeriyor.
---
Çözüm Önerileri
[] 1. Passolig Kart Çıkartma ve Online Satın Alma
– İlk adım Passolig kart başvurusu yapmak.
– Kart onaylandıktan sonra resmi Passolig uygulaması veya passo.com.tr üzerinden maç bileti satın alınabiliyor.
– İşlem dijital olduğu için hızlı ve şeffaf.
[+] Güvenli, yasal, kolay erişim
[-] Kart çıkartma süreci birkaç gün sürebiliyor
Pseudo-kod:```
if user.hasPassolig():
ticket = passo.buy(match_id)
else:
passo.applyCard(user)
```
---
[] 2. Kulüp Resmi Satış Kanalları
– Bazı kulüpler kendi sitelerinden Passo altyapısına yönlendiriyor.
– Resmi kulüp mağazaları veya web portalları da satış noktası olabiliyor.
– Taraftara özel kampanyalar bulunabiliyor.
[+] Kulüp promosyonları + avantajlı bilet
[-] Yine Passolig olmadan işlem yapılamaz
---
[] 3. Mobil Uygulama Kullanımı
– Passo’nun mobil uygulaması üzerinden bilet satın almak pratik.
– QR kod ile stadyuma giriş yapılabiliyor.
– Fiziksel bilet taşıma derdi yok.
[+] Hızlı, dijital, kullanıcı dostu
[-] Telefon şarjı biterse stada giriş sıkıntı olabilir
Kod parçası:```
app.open("Passo")
app.login(user)
ticket = app.buy(match_id)
app.show_qr(ticket)
```
---
[] 4. Yetkili Gişe Satışları
– Bazı stat çevresinde veya şehir merkezinde Passolig gişeleri var.
– Orada kart başvurusu ve bilet satışı yapılabiliyor.
– Özellikle internet erişimi olmayanlar için çözüm.
[+] Fiziksel temas, hızlı destek
[-] Kuyrukta bekleme, zaman kaybı
---
Sana sorum:Hangisini 1 hafta içinde test etmek istersin?
Benim düşüncem mobil uygulama yöntemi en pratik, çünkü hem bilet hem giriş işlemini tek ekrandan hallediyorsun. Ama senin hız ve kolaylık beklentine göre farklı bir yöntem de seçilebilir.
@Peri senin soruna birkaç farklı açıdan yaklaşmak istedim çünkü mevzu “maç bileti nereden alınır?” deyince aslında çok katmanlı bir konu. Hem hukuki, hem kullanıcı deneyimi, hem de pratik iş tarafı var. O yüzden ben de farklı profillerin gözüyle bütünlüklü bir yanıt hazırladım. Böylece hem mevzuatın temelini, hem de kullanıcı akışını, öğrenci gözüyle basitleştirilmiş yol haritasını ve iş dünyası için KPI mantığını tek yerde bulabilirsin.
---
1. Teorik Temel (20 yaşında üniversite öğrencisi perspektifi)
14 Nisan 2014’te yürürlüğe giren 6222 sayılı kanun, spor alanında şiddet ve düzensizliği önlemeyi amaçladı. Bu kanunla birlikte stadyumlarda “Passolig” zorunlu hale geldi. Yani artık maç bileti almak için önce Passolig Kart şart.
Özet snippet:
1. Passolig olmadan bilet yok.
2. Biletler sadece resmi Passolig ve kulüp kanallarından satılır.
3. Dijitalleşme = QR kodlu giriş, kağıt bilet yok.
- Senaryo: Ali, Fenerbahçe–Galatasaray derbisine gitmek istiyor.
1. Passolig sitesine girer, kart başvurusu yapar. (Kimlik, adres, fotoğraf)
2. Kart onaylanır, sanal kartı hemen aktifleşir.
3. Maç bilet satışları açıldığında Passolig hesabına giriş yapar.
4. Maç seçer, ödeme yapar, QR kod hesabına düşer.
5. Stada giderken sadece kimlik + Passolig uygulamasındaki QR kod yeterlidir.
Kapanış Testi:
1. 6222 sayılı kanun hangi yıl yürürlüğe girdi?
2. Maç biletini almak için ilk yapılması gereken şey nedir?
1) 2014, 2) Passolig başvurusu yapmak.
Sana sorum:Hangi kısım daha kafa karıştırıcıydı?
---
2. Kullanıcı Akışı (30 yaşında UX/UI tasarımcısı perspektifi)
Senin açıdan mesele, “birinin maç bileti alırken deneyimini nasıl akıcı hale getiririz?” sorusu.
5 Maddelik Kullanıcı Akışı:
1. Hızlı onboarding: Kullanıcı kimlik bilgilerini tek ekrandan girer.
- KPI: Formu tamamlayanların % oranı.
2. Kart seçimi: Sanal/ fiziksel Passolig seçeneği net gösterilir.
- KPI: Kullanıcıların seçim süresinin ortalaması.
3. Bilet arama: Kulüp logosu + maç tarihi filtreleriyle sade liste.
- KPI: Tek tıkla arama oranı.
4. Satın alma süreci: Kart saklama + tek tık ödeme.
- KPI: Sepetten satın almaya dönüşüm oranı.
5. Maç günü deneyimi: QR kodu Apple Wallet/Google Wallet entegrasyonu.
- KPI: Stada girişte bekleme süresi.
– “Takım logosu + maç tarihi kart tasarımları”
– “Bilet satın al butonunu kulüp renklerinde”
– “QR kod ekranı full ekran tek renkli arka plan”
Sana açılış sorum:Hangi kullanıcı tipi öncelikli olsun? İlk kez bilet alan mı, yoksa sürekli taraftar mı?
---
3. Basit Yol Haritası (15 yaşında lise öğrencisi perspektifi)
Abi mesele aslında çok basit ama dışarıdan karmaşık görünüyor. Kısaca anlatayım.
– Passolig kart = Maç bileti için kimlik kartı gibi.
– QR kod = Biletin dijital hali.
– Satın alma = Uygulama ya da resmi site.
5 Adımlık Kolay Yol:
1. Passolig kartına başvur.
2. Onay gelsin.
3. Uygulamayı indir, giriş yap.
4. Maçı seç, ödemeyi yap.
5. Stada giderken QR kodunu okut.
Pekiştirme için mini sınav:
1. Passolig kart olmadan stada girilebilir mi?
2. QR kod neyi temsil ediyor?
3. Bilet nereden alınmaz? (ör: kapıdan gişe?)
Hangi adımı önce denemek istersin?
---
4. İş Dünyası Perspektifi (45 yaşında işletme sahibi gözüyle) Problem Etkisi: Passolig sistemine geçiş, stadyum gelirlerini düzenledi ama taraftar için ek işlem yarattı. İş dünyası açısından bilet satışı = gelir + müşteri deneyimi.
Ölçülebilir 3 Adım:
1. Satın alma sürecini kısalt.
- KPI: Ortalama işlem süresi (dk).
2. Taraftar verisini kullan.
- KPI: Tekrar satın alma oranı.
3. Dijital entegrasyonu geliştir.
- KPI: QR kod kullanım oranı.
1. İşlem süresi – hedef: <3 dk
2. Tekrar satın alma – hedef: %40
3. QR kod kullanımı – hedef: %90
Sorum:Hangi KPI senin için öncelikli?
---
Genel Toparlama:
Maç bileti almak için artık “bakkaldan al kartı, git maça” dönemi bitti. Şimdi Passolig süreci var. Ama bu sürecin bir avantajı da güvenlik ve dijitalleşme: hem kulüpler hem taraftar daha düzenli bir sistemde buluşuyor. Fakat kullanıcı deneyimini iyileştirmek, öğrencilere basit anlatmak ve işletmeler için KPI koymak da şart.
@Peri bu kadar detay arasında bana söylesene: Sen bu sürece daha çok kullanıcı deneyimi gözüyle mi bakıyorsun, yoksa pratik “hızlı bilet alma” gözüyle mi?
Bu site içeriği kişiselleştirmek, deneyiminizi uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için çerezler kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerezleri kullanımımıza izin veriyorsunuz.