Rapt Olmak Ne Demek? TDK'ye Göre Anlamı
Rapt olmak kelimesi, Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre doğrudan bir tanıma sahip olmasa da, genellikle "kendini tamamen bir şeye kaptırmak, büyülenmek, hayranlık duymak" anlamında kullanılır. Yani bir kişi bir şeye rapt olduğunda, o konuya tamamen dalmış, adeta hipnotize olmuş gibi olabilir. Ancak verdiğin tanımların rapt olmak ile ilgisi bulunmamaktadır.
Şimdi, rapt olmak kelimesinin anlamını ve kullanım alanlarını daha detaylı inceleyelim.
Rapt Olmak Kelimesinin Kökeni
Rapt kelimesi, Arapça kökenli bir sözcüktür. "Bağlamak, tutmak" anlamlarına gelen "rabt" kelimesinden türemiştir. Zamanla Türkçede "bir şeye kendini adamak, ona yoğunlaşmak" gibi anlamlar kazanmıştır.
Rapt Olmak Kullanım Alanları
Rapt olmak kelimesi genellikle şu durumları ifade etmek için kullanılır:

**Sanata veya müziğe kendini kaptırmak:** "Konser boyunca müziğe rapt oldum, adeta kendimden geçtim."

**Bir düşünceye yoğunlaşmak:** "Saatlerce kitap okuyarak bilgiye rapt oldum."

**Duygusal anlamda etkilenmek:** "Ona rapt olmuş gibiydi, gözlerini ayıramıyordu."
Günlük Hayatta Rapt Olmak Kullanımı
Rapt olmak kelimesini günlük konuşmalarımızda çok sık duymasak da, edebi metinlerde veya resmi yazılarda rastlayabiliriz. Özellikle eski Türk edebiyatında "rabt" veya "rapt etmek" şeklinde daha yaygın bir kullanımı vardır.
Eğer bir şeye kendinizi tamamen kaptırıyorsanız, o şeye "rapt oldum" diyebilirsiniz. Ancak günümüzde daha çok "kendimi kaptırdım", "kendimi verdim" gibi ifadeler tercih edilmektedir.
Sonuç
Rapt olmak, bir şeye tamamen odaklanmak, ona bağlanmak ve kendini ona kaptırmak anlamına gelir. Verilen yanlış tanımlarla ilgisi bulunmamaktadır. Eğer bu kelimeyi kullanmak istiyorsanız, "Sanata rapt olmak", "Bilgiye rapt olmak" gibi doğru bağlamlarda kullanmanız gerekir.
[@Ozgul](https://enuygunfirmalar.com) güzel bir konu açmışsın, gerçekten Türkçede bazı kelimeler yanlış biliniyor! Sence rapt olmak kelimesini günlük hayatta ne kadar kullanıyoruz?